Draga braćo i sestre,

sa zalaskom sunca u nedjelju 5.6.2016. započinje najodabraniji mjesec za muslimane – ramazan, a prvi dan posta je u ponedjeljak. Znamo da se uz ramazan vežu posebnu aktivnosti koje ne nalazimo kao obavezu u drugim mjesecima među kojima se posebno izdvajaju post i dijeljenje imetka. Post u ramazanu sagorijeva želju za prohtjevom, požudom, zavisti, malodušnosti, škrtosti, umišljenosti te svemu onome što vodi grijehu. Tko iskreno pristupi i u skladu sa svojim mogućnostima iskoristi ovaj mubarek/blagoslovljeni mjesec osjetit će ljepotu vjere i njenih plodova koji se ogledaju u poboljšanju općeg stanja svakog pojedinca, kako psihičkog tako i fizičkog. Mjesec ramazan je prilika za svakog vjernika muslimana da se kroz ibadete i služenje približimo svome Gospodaru Allahu dž.š., a da se istovremeno udaljimo od svega što nas vodi u propast na ovome i na budućem svijetu. Druga obaveza koja je posebnost ovoga mjeseca je dijeljenje imetka koji je u našem posjedu. Zato dobro otvorimo oči i pogledajmo tko je u našoj okolini u nevolji i potrebi, pa mu pomozimo – dužni smo! U imanju svakog od nas je dio za onoga koji prosi i za onoga koji ne prosi pa se ne oglušimo nikada o Božju naredbu i ispunimo svoju obavezu zekata i sadekatu-l-fitra i molimo Allaha dž.š. da nas ne iskuša slabošću i neimaštinom kao što je one kojima je naša pomoć potrebna.
Ibadeti/bogoslužje su/je sastavni dio naših života kao i griješenje, samo što je razlika između njih da ovo drugo nikada ne smije biti namjerno. Čistoća naših nijjeta/namjera neka uvijek bude neupitna jer od nijjeta/namjere zavisi i valjanost naših djela. U svome odnosu prema bratu i sestri muslimanu i muslimanki kao i prema ljudima koji nas okružuju bez obzira na njihovu vjersku pripadnost uvijek budimo blagi i puni razumijevanja jer naša vjera nas tomu uči. Pokažimo da za vrijeme ramazana poste i naši jezici i naše oči i naše uši jer će sve odgovarati za ono što je počinjeno u životima našim. U ovoj godini obilježavamo 100. obljetnicu priznanja islama u Hrvatskoj. Cijelo stoljeće muslimani su kroz instituciju Islamske zajednice ugrađivali sebe, gradeći svoju zajednicu i svoje društvo, a taj emanet/povjerenje su prenijeli i na svakog od nas i mi smo dužni tim putem nastaviti.
Na kraju, upućujem molbu Uzvišenom Stvoritelju da na nas spusti svoju milost, oprost i da nas sačuva iskušenja koja nećemo moći podnijeti. Naš post i druge ibadete da primi i da Njegov oprost bude vodilja koja će nas bodriti u vrijeme iskušenja.

Ramazan šerif mubarek olsun!

muftija dr. Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata

Muftija Hasanović je bio gost na HRT-a u Duhovnim izazovima kojim putem je, između ostalog, uputio i Ramazansku poruku. Možete je pogledati i poslušati putem ovoga linka: http://www.hrt.hr/enz/duhovni-izazovi/