U ISLAMSKOM CENTRU U RIJECI SINOĆ ZAPOČELO 1. NATJECANJE UČAČA KURANA
-RIJEKA U ZNAKU KUR’ANA-
Više od stotinu učača Kur’ana pokazat će svoje znanje u iduća tri dana, koliko traje Natjecanje.

Sinoć, u četvrtak 2. siječnja 2014. godine u Islamskom centru Rijeka svečano je otvoreno 1. natjecanje učača Kur’an, u organizaciji MIZ Rijeka i pod pokroviteljstvom Države Katar.
Svečanom otvaranju Natjecanja učača Kur’ana prisustvovali su brojni uglednici, među kojima bilježimo riječkog gradonačelnika Vojko Obersnel i župana Primorsko-goranske županije župana Zlatko Komadinu; bila je tu čitava delegacija glavnog pokrovitelja, Države Katar, izaslanik Ministra vakufa Države Katar, predsjednik odbora natjecanja učača kurana, gospodin Nasser Al Sulejti; zatim izaslanik reusu-l-
uleme Bosne i Hercegovine, bihaćki muftija, Hasan ef. Makić, predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj, muftija, dr. sc. Aziz ef. Hasanović sa suradnicima predsjednik Mešihata IZ u Sloveniji, ljubljanski muftija, dr. sc. Nedžad ef. Grabus sa suradnicima, reisu-l-ulema IZ Makedonije. Sulejman ef. Redžepi sa suradnicima, ravnatelj Islamske gimnazije, Mevludi ef. Arslani, Izaslanik riječkog nadbiskupa Milan Špehar, izaslanici Veleposlanice Katara, u Hrvatskoj, gospoda Abdullah Salem Malki Al-Thani, glavni koordinator Mešihata IZ za islamski svijet, Khalid Yassin, direktor centra, za certificiranje halal kvalitete, Aldin Dugonjić, predstavnici bošnjačkih i drugih asocijacija, članovi Mešihata i Sabora IZ u Hrvatskoj.
Rijeka-žiri
Ocjenjivačku komisiju čine: predstavnik Hrvatske, glavni imam zagrebački, kurra hafiz, mr. sc. Aziz ef. Alili, predstavnik Makedonije Besar ef. Shafi, predstavnik Slovenije, glavni imam MIZ Ljubljana, Fidan ef. Špendi, predstavnik Bosne i Hercegovine, kurra. hafiz, Fadil ef. Bektaš, a komisiji će predsjedati predsjednik predstavnik Države Katar, gospodin Mohammed Yehya Tahar.
U programu svečanog otvaranja sudjelovale članice zbora Selsebil „pojačane“ dvojicom od naša tri tenora islama, Ahmedom Alilijem i Ammarom Džikićem.
Valja reći da se na otvaranju posebno istakao ravnatelj Islamske gimnazije u Zagrebu, Mevludi ef. Arslani koji simultano prevodio s hrvatskoga na arapski i s arapskoga na hrvatski i tako zaslužio iskreni pljesak svih nas koji dupkom ispunili veliku dvoranu Islamskog centra Rijeka.
Evo nekoliko fotografija koje će zorno prikazati sjajno ozračje sa sinoćnjeg otvaranja 1. Natjecanja učača Kur’ana u Rijeci.
Natjecanje će trajati do nedjelje kad će se održati Mevlud, a nakon njega biti proglašeni pobjednici.
O svim događanjima na Natjecanja izvješćivat ćemo ovdje redovno.

Rijeka-muftija
Muftija dr. Aziz ef. Hasanović, Predsjednik Mešihata Republike Hrvatske
DRUŽENJE S KUR’ANOM
Govor na svečanom otvaranju 1. natjecanja učača Kur’ana u Islamskom centru Rijeka 2. 1. 2014./1. rebi’ul ewel 1434.

Bismillahi-r-rahmanir-rahim!
„Uistinu, Mi smo objavili Kur’an i Mi ćemo ga čuvati” (El-Hidžr, 9.)

Poštovani gradonačelniče Obersnel, uvaženu župane Primorsko-goranske županije g. Komadina, uvaženi izaslaniče reis-ul-uleme muftija Makiću, uvaženi reisu-l-ulema IZ u Makedoniji g. Redžepi, uvaženi muftija ljubljanski dr. Grabus, predsjedniče Instituta za natjecanje Kur’ana Džasim bin Muhamed Al-Thani, g. Nasire Sulejti sa suradnicima, članovi Komisije 1. natjecanja učača Kur’ana, poštovani takmičari i takmičarke, predstavnici crkava i vjerskih zajednica, eminencije i ekselencije, čini mi posebno zadovoljstvo da vas mogu selamiti i pozdraviti u ime Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i Organizatora ovog Prvog natjecanja učača Kur’ana ovdje u ovom prelijepom Božjem hramu koji je otvoren prije 7 mjeseci i stavljen u službu islama i muslimana. Nema sumnje da je Islamski centar u Rijeci učinio grad Rijeku prepoznatljivim gradom multikulture, zajedničkog življenja, otvorenog dijaloga, dijaloga bez bilo kakvih predrasuda, gradom na koga se mogu ugledati svi gradovi svijeta i oni sa Istoka i oni sa Zapada.
Moj uvaženi prethodnik čestiti muftija Ševko ef. Omerbašić, zajedno sa džematlijama i imamima Rijeke, dao je veliki doprinos tome a svakako je to i velika zasluga našeg gradonačelnika g. Obersnela koji je s nama u zlu i u dobru. Takvo pozitivno ozračje iz ovog Islamskog centra prenosi se i na druge gradove u Republici Hrvatskoj i svrstavaju je u red zemalja koje se mogu ponositi odlično riješenim muslimanskim pitanjem. Dobri odnosi se njeguju, poput cvijeća zalijevaju, pa su i ovi odnosi odnjegovani dugogodišnjom brižnom njegom, zalaganjem i doprinosom muslimana na raznim poljima znanosti, kulture, graditeljstva, ali i sudjelovanja u Domovinskom ratu i polaganjem 1080 života u temelje samostalne i neovisne Republike Hrvatske.
Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj otvoren je za suradnju sa svima onima koji na bilo koji način hoće, znaju, žele i mogu doprinijeti promicanju islamskih vrijednosti koje po svojoj poruci imaju trajni univerzalni karakter. Kur’an je inspiracija vjerniku i izvor svih njegovih postupaka. Učiti Kur’an, živjeti po njemu, njegovati njegove vrijednosti sveta je dužnost muslimana. Poštujući navedeni kur’anski ajet, izrečen na početku, koji nas obvezuje da čuvamo Kur’an u njegovu izvornom obliku, Islamska zajednica u Republici Hrvatskoj zajedno sa Ministarstvom Vakufa Države Katar i Fondacijom Džasim bin Muhamed Al-Thani iz Katara, čiji je ravnatelj s nama ovdje, organizira ovo natjecanje Kur’ana prvi put na ovakav način, a to znači – učenje, razumijevanje i tumačenje Kur’ana. Želim se zahvaliti Fondaciji Džasim bin Muhamed Al-Thani i njegovom ravnatelju Nasseru Al Sulejtiju, ministru Vakufa dr Al-Quwariju, Vladi i narodu Države Katar kao i emiru Šejh Temimu bin Hamedu Al-Thaniju, kao i njegovom ocu Hamedu bin Halifi Al-Thaniju. Ovo je pravi hizmet islamu i muslimanima.
Proglašavam Prvo natjecanje Kur’ana za nearapsko govorno područje i prvo u organizaciji Džasima bin Muhameda Al-Thanija izvan Katara. Ponosni smo što smo ovakvom skupu domaćini. Svim natjecateljima i natjecateljicama želim puno uspjeha!
[youtube id=”Oxark-ANb1g” width=”600″ height=”350″]
[youtube id=”YyvHwpcq4Qg” width=”600″ height=”350″]