Novi predsjednik Irana je u govoru na inauguraciji rekao da ‘jezik sankcija’ neće djelovati protiv njegove zemlje.

Jedini način za saradnju sa Iranom je dijalog, a ne sankcije, izjavio je novi iranski predsjednik Hassan Rouhani, koji je u nedjelju zvanično stupio na dužnost i formirao novu Vladu.
“Sankcije i prijetnje ratom neće primorati iranski narod na povlačenje, ali je jedini način saradnje s Iranom – dijalog na ravnopravnim uslovima, uzajamno uvažavanje i smanjivanje neprijateljstva”, rekao je Rouhani u inauguralnom govoru u Parlamentu, prenio je AFP.
“Biću direktan, ukoliko želite pravi odgovor ne razgovarajte sa Iranom jezikom sankcija već jezikom uvažavanja”, kazao je novi predsjednik Irana.
Sjedinjene Američke Države u nedjelju su objavile da su spremne surađivati s novom Vladom iranskoga predsjednika Rouhanija kako bi se riješio problem iranskoga nuklearnog programa, ukoliko se Iranci ozbiljno angažiraju na tom pitanju.

ROUHANI PREDSTAVIO ČLANOVE VLADE

Iranski predsjednik Hassan Rouhani u nedjelju je predstavio članove Vlade, sastavljene od iskusnih tehnokrata čiji će prioritet biti ponovno “podići na noge” ekonomiju pogođenu ekonomskim sankcijama te uspostaviti dobre odnose sa Zapadom kada je riječ o nuklearnom programu.
Rouhani je Parlamentu predstavio popis ministara neposredno nakon zakletve, unatoč tome što službeno ima još dvije sedmice da to učini.
Članovi nove Vlade koje bi za deset dana trebao potvrditi Parlament, čine iskusni tehnokrati koji su već obnašali slične dužnosti za vrijeme bivšega predsjednika Akbara Hashemija Rafsanjanija (1989. – 1997.) i reformatora Mohammada Khatamija (1997. – 2005.).
Među ključnim ministrima bivši je ambasador Irana pri Ujedinjenim narodima (2002. – 2007.) Mohammad Javad Zarif koji bi trebao postati ministar vanjskih poslova. Odigrao je ključnu ulogu u pregovorima o iranskom nuklearnom programu.
Za vrijeme obnašanja dužnosti u UN-u uspio je uspostaviti brojne odnose s američkim političkim dužnosnicima. Studirao je u SAD-u gdje je doktorirao političke nauke i međunarodno pravo na Univerzitetu u Denveru.
“Inauguracija predsjednika Rouhanija prigoda je za Iran da djeluje brzo kako bi se odagnala bojazan međunarodne zajednice kada je o iranskome nuklearnom programu riječ”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.
“Ako se nova Vlada odluči ozbiljno angažirati na ispunjenju međunarodnih obveza i pronađe mirno rješenje ovoga problema, u SAD-u će pronaći partnera spremnog na saradnju”, kazao je Carney.
Novi predsjednik Irana Hassan Rouhani u nedjelju je položio zakletvu pred Parlamentom, na ceremoniji na kojoj su prvi put prisustvovali i strani zvaničnici, uključujući regionalne lidere.
Rouhani je dužnost preuzeo od svog prethodnika Mahmouda Ahmedinejada, čija je provokativna politika tokom dva četverogodišnjeg mandata ostavila Iran u međunarodnoj izolaciji kao i u teškoj ekonomskoj situaciji, navodi AFP.
Ranije u nedjelju je Rouhani imenovao Mohammada Nahavandiana, biznismena školovanog u Sjedinjenim Američkim Državama, za načelnika generalštaba, što je njegovo prvo imenovanje kao šefa države, javili su u nedjelju iranski mediji.
Iranska novinska agencija IRNA je navela da 58-godišnji Nahavandian ima doktorat iz ekonomije koji je dobio na Univerzitetu George Washington u Washingtonu, prenosi Tanjug.
Rouhani (64) je u subotu preuzeo dužnost predsjednika Irana od Ahmedinejada, nakon što ga je vrhovni vođa ajatolah Ali Khamnei proglasio za čelnika države na ceremoniji u Teheranu.
U subotnjem govoru Rouhani se zarekao da će raditi na podizanju međunarodnih sankcija nametnutih Teheranu zbog iranskih kontroverznih nuklearnih ambicija.

Izgovor za sukob

Rouhani je ranije, tokom sastanka sa zvaničnikom Sjeverne Koreje Kim Jong-namom, izjavio da SAD traže izgovor za sukob sa Iranom oko nuklearnog programa Teherana.
Korejski zvaničnik će u nedjelju prisustvovati zvaničnoj inauguraciji novog iranskog predsjednika.
“Smatramo da SAD i Zapadnjaci traže izgovor za sukob sa zemljama koje ne smatraju prijateljskim”, kazao je Rouhani, prenijela je agencija AP.
Rouhani, koji je nenadano pobijedio na junskim predsjedničkim izborima, bivši je iranski pregovarač u pregovorima o teheranskom nuklearnom programu i bio je islamski aktivista prije revolucije 1979.
Njega podržava iranski reformski pokret koji hoće da novi predsjednik provede stvarne promjene – uključujući oslobađanje političkih zatvorenika i ukidanje međunarodnih sankcija koje su uništile privredu zemlje.
Ali on neće biti glavni u donošenju odluka, jer u Iranu posljednju riječ ima vrhovni vjerski vođa, a ne predsjednik.

Izvor: Al Jazeera

rohani-1