U Mostaru je 20.06.2013. u organizaciji turske agencije TIKA (Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju) održan panel “Spoznaja Balkana kroz Anadoliju – Čitati Sari Saltuka i Junusa”.
Panel je održan na Ekonomskom fakultetu univerziteta Džemal Bijedić i privukao je pažnju mostarske javnosti, a skupu su prisustvovali i mostarski muftija Seid ef. Smajkić, te konzul Republike Turske u Mostaru Tolge.
Prof. dr. Necati Demir je u opširnom izlaganju pojasnio i analizirao životni put i djelo Sari Saltuka te njegov utjecaj na prostorima Balkana. Kako je pojasnio prof. dr. Demir, Sari Saltuk je prvi uspostavio veze između Turske i Bosne te je i prvo donijeo islam u Bosnu i Hercegovinu. Saltuk je svjedočio o jedinstvu bosanskog kralja i hercegovačkog vlastelina te je u svoje vrijeme bio simbol borbe protiv nepravde i ugnjetavanja naroda.
U svijetu postoji 28 turbeta Sari Saltuka, od Moskve do Španije, a jedno turbe Sari Saltuka nalazi se u i BiH – u Tekiji u Blagaju kod Mostara. Sari je živio 70 godina i umro je 1290. godine.
“Sari Saltuk je zajednička vrijednost koja postoji kod svih ljudi koji žive na prostorima Balkana, ali prije svega on je zastava mira i prijateljstva. Naša bosanska braća su se s islamom susreli prvi put preko Sari Saltuka. Zato je blagajska tekija u kojoj se nalazi turbe Sari Salutka tako važna. Moramo sarađivati na mnogo više aspekata i područja i stalno razvijati naše odnose”, rekao je prof. Demir.
Dr. Mustafa Tatci govorio je o Junusu Emreu koji je živio između 1240. i 1320. godine. Bio je nepismen čovjek, poljoprivrednik i siromah, ali je postao srce nacije. Njegova tajna je bila duhovnost koja se izdizala iz običnog narodnog čovjeka. “On je srce našeg jezika i jezik našeg srca”, rekao je dr. Tatci  Junusa je prepoznao i oplemenio Tartuk Emre, zapisujući njegovo djelo.
Na današnjem panelu predstavljena je i interpretacija tesavvufske muzike.

Današnji panel bit će nastavljen u subotu u Sarajevu, a održavanje ovog u Mostaru podržali su ambasada Turske u BiH, mostarsko muftijstvo, Yunus Emre Enstitusu, Bošnjački institut, Generalni konzulat Republike Turske u Mostaru i Internacionalni univerzitet u Sarajevu.

(TRT-bosabski)

Ostavite odgovor