Jučer, 30.11.2014./08. safera 1436. h.g., u Kongresnoj dvorani “H. Salim Šabić” Islamskog centra Zagreb održan je jedan skup čelnih ljudi Islamske zajednice u Hrvatskoj, po prvi put na ovaj način. Naime, muftija dr. Aziz ef. Hasanović je pozvao svoje prve suradnike iz svih medžlisa, glavne imame i na netom održanim izborima, izabrane predsjednike izvršnih odbora medfžlisa na jedan kraći seminar i da predsjednici IOM-a potpišu Ugovore o volonterskom radu u kojima su decidno navedena njihova prava i obveze.

U svojim izlaganjima, uvodnom i završnom, Muftija je iznio probleme i zadaće Islamske zajednice u Hrvatskoj i naglasio da ih samo složnim radom, uz Allahovu dž. š. pomoć, možemo riješiti i izvršiti. Naglasio je kako je naša mala zajednica upravo zahvaljujući takvom radu postala važan i nezaobilazan faktor u našemu društvu i poznata i prepoznatljiva u svijetu.

Naglasio je, isto tako, da upravo dobra suradnja između predsjednika IOM-a i glavnih oimama u mnogome zavisi uspjeh svakoga medžlisa ponaosob i Islamske zajednice u cjelini. Istakao je kako ove dvije vodeće osobe u svakom medžlisu nisu jedna drugoj nadređene nego su direktno podređene Predsjedniku Mešihata sa jasno definiranim pravima i obvezama.

Tajnik Mešihata mr. sc. Nermin ef. Botonjić je precizno naveo koji administrativni poslovi su neophodni u svakom medžlisu i na koji način ih treba organizirati kao i koja i kakva korespondencija između Medžlisa i Mešihata je nužna.

Pravnik Mešihata Bermin Meškić mag. jur. je u svome izlaganju, iznio pravne okvire Islamske zajednice s posebnim osvrtom na medžlise. Posebno je naveo da svaki medžlis mora imati sve normativne akte i po njima organizirati svoj rad i poslovanje. Izrazio je svoju spremnost da svima dostavi akte koji im nedostaju.

Gospođa Melika Teskeredžić, računovotkinja Mešihata, je izložila propise o vođenju financijske dokumentacije u medžlisima i način kako je treba voditi.

Na kraju su novoizabrani predsjednici medžlisa potpisali Ugovore o volonterskom radu i preuzeli Rješenja o imenovanju a potom je uslijedio podne namaz i zajednički svečani ručak.