Glazbeno-scenski spektakl „Fire of Anatolia“ (Vatra Anatolije) najboljeg ansambla na svijetu u zagrebačkoj Areni u humanitarnoj akciji „Zapalimo vatru humanosti“

Nakon gostovanja 2006. godine u Domu sportova, turska skupina “Fire of Anatolia” ponovo gostuje 20. svibnja 2017. godine u zagrebačkoj Areni. Dio prihoda od ulaznica biti će donirano za opremanje Edukativnog centra u Gunji. Edukativni centar će doprinijeti poboljšanju općih uvjeta života i povećanju standarda življenja stanovništva Gunje kroz edukacije i neformalno obrazovanje koje će Centar nuditi. Edukativni centar će nuditi programe za različite uzraste i biti otvoren za sve stanovnike Gunje.

Ulaznice su u prodaji od 17. ožujka na prodajnim mjestima sustava Ticketshop.hr. Do 20. ožujka traje popust od 25% na sve kategorije ulaznica. Cijene ulaznica se kreću od 90 kuna do 240 kuna s tim da učenici, studenti i umirovljenici imaju popust od 25%, a branitelji 30%. Svakom kupljenom ulaznicom direktno doprinosimo opremanju Edukativnog centra koji će potom moći krenuti u realizaciju svojih programa namijenjenih stanovništvu Gunje.

Priča o Fire of Anatolia

Fire of Anatolia trenutno je jedna od najboljih plesnih skupina na svijetu, a u sebi objedinjuje stotinjak folklornih plesova Azije, Egeja, Mediterana i Balkana, elemente baleta, modernog plesa, i stepa, atraktivne kostime i scenografiju, te glazbu iz različitih krajeva Orijenta. Bubnjari, derviši, plesači/ce stepa sa svojim specifičnim koreografijama sudjeluju u predstavi koju je do sada vidjelo preko 40 milijuna gledatelja u 97 zemalja svijeta. Drže i dva Guinnessova rekorda – jedan za najbrži plesni performans (241 korak u minuti) a drugi za nastup pred najbrojnijom publikom – 400 tisuća gledatelja u Ergoliju na Crnom moru.

Sve je počelo 1999. godine kada je Mustafa Erdogan  u novinama objavio oglas za plesnu audiciju, čime je krenuo k ostvarenju svog dugogodišnjeg sna. Između 750 prijavljenih plesača/ica izabrao je 90 mladih i talentiranih koji su počeli plesati doslovce istog trena. Period teškog rada trajao je skoro godinu i pol dana pri čemu se vježbalo i po 16 sati dnevno. Istovremeno se radilo na izradi kostima i skladanju glazbe. Plesači/ce su radili dan i noć pod strogim nadzorom timova nutricionista/ica, trenera/ica, dizajnera/ica i koreografa/ica. Folklorni plesovi, balet i moderni ples postali su centralni dio plesnih koreografija. Plesači/ce su dobivali i teoretsku poduku iz ritmova kako bi što bolje usvojili autentične ritmove Anatolije. Planirano je da predstava nakon nekoliko izvedbi u Turskoj krene na gostovanja u inozemstvo, međutim zbog velikog interesa publike i mjesecima unaprijed prodanih karata nastupi u Turskoj produžili su se cijelu 2001. godinu. Konačno 2002. godine započinje prva svjetska turneja, gdje su gostovali u skoro svim zemljama svijeta.