Nakon izglasavanja na Generalnoj skupštini UN Palestini je dodijeljen novi status države promatrača, isti koga ima i država Vatikan. Američki dnevnik Christian Science Monitor analizira glasovanje i postavlja pitanje što Palestina i Palestinci dobivaju novim statusom. List je prije svega neugodno iznenađen da je uz Izrael i njegovog glavnog zaštitnika u Europi bila samo Češka Republika, te iz Amerike Panama i male otočke zemlje iz Atlanskog oceana. Suzdržane su bile sve europske zemlje osim Francuske. Od pet stalnih članica Savjeta Sigurnosti, tri su glasale za novi status Palestine, dok je Velika Britanija suzdržana. Prije glasanja u UN Velika britanija je tražila od Abbasa da se obaveže da neće podnijetu tužbu međunarodnom krivičnom sudu u Hagu protiv Izraela, a najvjerojatnije i Velike Britanije, što je ovaj odbio. Naime jedna velika grupa Britanaca zahtjeva od vlade u Londonu da se javno ispriča za pismeno obećanje židovima od ministra vanjskih poslova Belforda da će Velika Britanija pomoći stvaranje židovske države.
U slučaju da Palestina nije dobila status države nečlanice UN palestinska uprava bi se najvjerojatnije raspala, a Abbas dao ostavku Za novi status Palestine glasalo je 138 članica UN među kojima su Kina, Rusija i Francuska. List misli da je ovako velik broj glasao za Palestinu zbog najnovijeg izraelskog napada na Gazu. Palestina prije svega u službenim dokumentima od sada će se zvati država. To je neminovni početak stvaranja palestinske države čemu su se do sada protivili Izrael i SAD i još neke zemlje. Stručnjaci tvrde da će u buduće Izrael biti mnogo oprezniji prema službenim predstavnicima Palestinaca. Oni su do sada dobivali od Izraela posebne iskaznice i propusnice da se mogu kretati po Izraelu. Mnogo puta su Izraelci, kao i sada, oduzimali te iskaznice i propusnice i onemogućavali palestinskim predstavnicima rad i aktivnosti. Od sada to više neće moći, a Palestincima neće više biti potrebni ti dokumenti.
Unatoč činjenici što izraelski predstavnici govore da promjena statusa Palestine ne mijenja ništa, od sada će država Palestina moći podići tužbu pred međunarodnim krivičnim sudom protiv Izraela zbog zločina i drugih zala nanesenih palestinskom narodu, a koje je svijet nijemo promatrao. Zbog straha da će Palestina podići tužbu protiv Izraela pred Međunarodnim sudom u Hagu, američki Kongres započeo je raspravu o mogućnosti obustave svake pomoći Palestini. Zbog svega izloženog novi status Palestine u UN koji je podržalo 138 članica od ukupno 193, velika je pobjeda Palestinaca i veliko upozorenje Izraelu da će morati mijenjati politiku, kao i SAD i njihovoj podršci nelegitimnim mjerama Izraela. To upozorenje stiglo je ponajviše iz Europe jer se 41 europska zemlja suzdržala od glasanja, ali nisu bili ni protiv davanja Palestini novog statusa. Š.O

Ostavite odgovor