Proteklog četvrtka, u zagrebačkom hotelu Esplanade, na kraju mubarek mjeseca ramazana, muftija dr. Aziz ef. Hasanović je priredio iftar i primanje za brojne uzvanike.

Na primanju su među brojnim uglednicima bili i predsjednica Republike gđa Kolinda Grabar-Kitarović, premijer g. Andrej Plenković, potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik g. Željko Reiner, ministri g. Držen Bošnjaković, g. Lovro Kuščević i g. Marko Pavić, saborski zastupnici g. Veljko Kajtazi, g. Goran Beus Richemberg i gđa. Ermina Lekaj Prljaskaj, zamjenik generalnog direktora TIKA-e g. Mehmet Sureyya Er, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH genaral zbora Mirko Šundov, predstavnici vjerskih zajednica, predstavnici nacionalnih manjina, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić, veleposlanici i predstavnici diplomatskih misija iz 22 zemlje te brojni uglednici iz javnog života.

Prisutnima su se obratili muftija dr. Aziz ef. Hasanović, akademik g. Željko Reiner, predsjednik Vlade g. Andrej Plenković te predsjednica RH gđa Kolinda Grabar – Kitarović koji su čestitali muslimanima Ramazanski bajram te izrazili zadovoljstvo zajedničkim životom muslimana u Hrvatskoj sa svim drugima nacionalnim i vjerskim skupinama, ističući da Hrvatska u tome može biti primjer za Europu.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija dr. Aziz ef. Hasanović izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je muslimanski blagdan okupio političke, diplomatske, kulturne i vjerske uglednike u Hrvatskoj te ocijenio kako svjedoči o prihvaćenosti muslimana u Hrvatskoj.

– Čestitam svim muslimanima blagdan. Ova slika je ohrabrujuća za sve, jer rijetko koja zemlja i na istoku i na zapadu može poslati ovakvu sliku.

Muftija je istaknuo koncept zajedničkog življenja kao najveću vrijednost u Hrvatskoj, jer potvrđuje multikulturalnost i multikonfesionalnost zemlje, uz ponudu da se razgovara o prijedlozima i idejama koje ima za predsjedanje Hrvatske Europskom unijom.

Rekao je da religije, ukoliko nisu zloupotrijebljene, mogu motivirati ljude da čine dobro te da je Islamska zajednica u Hrvatskoj predana dobročinstvu. Pozvao je sve na zajedničku sinergiju i poštivanje univerzalnih vrijednosti.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner istaknuo je u svom obraćaju poruke sadržane u Kur’anu, posebice u ajetima u surama El – Maide 8, Junus 10 i Mu’minun 23. Kazao je da je u temelju svake vjere, pa tako i islama ljubav prema Bogu i čovjeku. Naglasio je da muslimani već stoljećima doprinose razvoju kulturnog, znanstvenog, političkog, gospodarskog i sportskog života, a njihovi predvodnici su uvijek propovijedali islam kao vjeru mira, suradnje i dijaloga, suprotsavljajući se svakom obliku radikalizma i isključivosti. Također, akademik Reiner je dodao da je model uređenja odnosa, kakav je prisutan u Hrvatskoj, može poslužiti za primjer rješenja pozicije muslimana i u drugim zemljama. Na kraju svoga obraćanja čestitao je Ramazanski bajram.

Predsjednik Vlade RH g. Andrej Plenković kazao je da je Hrvatska rijetka, ako ne i jedina članica EU u kojoj su Kurban bajram i Ramazanski bajram za muslimane neradni dani, podsjećajući da Islamska zajednica u Hrvatskoj ima svoj vjeronauk, svoje škole te godišnju pomoć iz državnog proračuna. Grade se i mnogi islamski centri, poput onih u Umagu, Sisku i džamije u Rijeci. Podsjetio je na doprinos koji su muslimani dali u izgradnji neovisne Republike Hrvatske posebice se prisjetivši muslimana poginulih u Domovinskom ratu.

Predsjednica Republike je rekla da se hrvatski model integracije vjerskih zajednica može primijeniti u svakoj zemlji, bila ona kršćanska ili muslimanska. “Hrvatsko iskustvo zajedničkog života s pravom ističemo kao primjer ne samo za suživot, nego za život.” Predsjednica je istaknula da istinska vjera ne dijeli, nego okuplja ljude na zajedničkim temeljima ljubavi prema Bogu i bližnjemu te zajedničkoj posvećenosti općem dobru. Naglasila je da svako drugo tumačenje gasi nadu, za posljedicu ima udaljavanje jednih od drugih, a što kao odgovorni ljudi i vjernici nećemo dopustiti da se dogodi.

Iftar je sponzorirala TIKA te je ovom prilikom upućena posebna zahvala veleposlanstvu Republike Turske u Hrvatskoj i NJ. E. veleposlaniku Mustafa Babur Hizlan te ravnatelju Ureda TIKA-e u Hrvatskoj g. Hasimu Kocu na podršci.