Stravičan prizor nesreće muslimana u bivšoj Burmi

Sveučilište El-Ezher uputilo je 27. ožujka dramatičan apel vladama arapskoga i islamskog svijeta i vjerskim humanitarnim institucijama sa zahtjevom da se šalje hitna pomoć muslimanima Mianmara (bivše Burme) gdje budistički nacionalisti i šovinisti masovno ubijaju i progone muslimane. El-Ezher poziva vlade arapskog i islamskog svijeta da šalju u tu zemlju pored pomoći i timove koji će spašavati preostale muslimane.

Ovako izgleda jedan mesdžid u Mianmaru nakon napada hinduskih nacionalista

Generalni tajnik Organizacije islamskih zemalja Kemaluddin Ihsanoglu pozvao je s govornice samita arapskih zemalja koji je ovih dana održan u Dohi u Kataru na pružanje hitne pomoći muslimanima u Mianmaru. Predsjednik ove države u prošli petak 22. ožujka proglasio je opsadno staje u zemlji nakon obnovljenih sukoba hindusa i muslimana u kojima uglavnom stradaju muslimani etničkog porijekla Ruhanga. Ova etnička grupa smatra se najugroženijom u svijetu gdje hinduistička većina masovno ubija i progoni Ruhange.

Nakon najnovijeg napada na muslimane-Ruhange predstavnici ovog naroda zatražili su od predsjednika države da ih zaštiti od snaga sigurnosti koji ih napadaju zajedno sa nacionalistima. U otvorenom pismu koga je potpisao predsjednik Islamske zajednice Njunt Mong Šin od 26. ožujka kaže se da su životi, imeci, mesdžidi i islamske škole napadnute i ugrožene od snaga sigurnosti i nacionalista koji zajedno napadaju na muslimane. U najnovijim napadima poginulo je 40 muslimana i muslimanki u Maktili u središtu zemlje.

U Mianmaru, bivšoj Burmi živi muslimanska nacionalna manjina Ruhanga koja broji 115 tisuća osoba. U oružanim sukobima muslimani bježe u susjedni Bangladeš.

Š.O.

Ostavite odgovor