Trgovi Rabia al-Adawiya i Nahda u egipatskoj prijestolnici Kairu postali su mjesta žalosti nakon jučerašnjeg napada kojeg su izvršili pripadnici sigurnosnih snaga i kriminalne organizacije poznatije kao “Sjekači” na pristalice protivnike vojnog udara, a u kojem je ubijeno oko 200 ljudi.

U šatorima postavljenim na trgu Rabia al-Adawiya, članovi porodica stradalih uče molitve za duše onih koji su poginuli i razgovaraju o krvavom napadu koji se jučer desio.

Mnogi nastoje saznati sudbinu svojih bližnjih koji su se jučer nalazili na trgovima, pretražuju šatore raspitujući se za njih, a u mobilnim bolnicama nervoznim pogledom pregledaju liste povrijeđenih i ubijenih.

Oni koji i dalje sjede na trgovima smatraju da je nasilje koje se desilo na trgu Rabia al-Adawiya mnogo gore od onog koje se desilo 25 janura 2011. godine tokom ustanka kada je okončan režim Hosnija Mubaraka.

Pristalice demokratije, odnosno protivnici vojnog udara nastavit će da se odupiru vojnom režimu čak i da budu izloženi strahu, neće posustati dok ne postignu svoj cilj.

Spomenik neznanom junaku, na trgu Nahda kod gdje je jedna osoba izgubila život,obavijen je tugom i tišinom. I dok se mobilne bolnice pripremaju za prijem novih povrijeđenih osoba, raste i broj barikada u tom predjelu.

Izvor: TRT