Nedavno je Svjetska belgijska konferencija S International, a koja je specijalizirana za statistiku u svijetu, a posebice u Europi saopćila je da se broj prelazaka na islam povećao za 17% u 2011. u odnosu na 2010. To je prema tvrdnji ove organizacije najveće povećanje broja muslimana otkada se prati njihov život na ovom kontinentu. Trenutno u 19 zemalja, članica Europske Unije, živi 23 milijuna muslimana koji imaju državljanstvo tih zemalja. Ako tomu dodamo još 7 milijuna muslimana i muslimanki koji nemaju državljanstvo i žive u europskim zemljama više od četiri godine, broj muslimana doseže 30 milijuna. Ova studija koja je objavljena u ponedjeljak 13. svibnja navodi četiri razloga povećanja broja muslimana na europskom kontinentu. Prvi je idejno-teološke naravi, drugi demografski, treći je islamska kultura i civilizacija, i posljednje što je u Europi za razliku od drugih dijelova svijeta sloboda promjene vjere i uvjerenja apsolutna. Ta sloboda je rezultirala da se broj onih koji ne vjeruju naglo povećao. Direktor S Internationala dr. Sulejman Yasin kaže da se broj muslimana koji su vjernici i odlaze petkom na džumu-namaz povećao u Njemačkoj, Nizozemskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Španjolskoj, i brojniji su od kršćana koji nedjeljom idu na misu u crkve.
U izvješću se kaže da se posljednjih godina u mesdžidima i muslimanskim zajednicama povećala svakovrsna aktivnost. Vrata mesdžida otvorena su za izbjeglice, prognanike i potrebite, otvaraju se škole a djeca upoznaju islam suvremenim metodama i islamski aktivisti se trude zainteresiranima objasniti učenje islama. Zamjenik direktora S International Robert Jack kaže da se negativna percepcija islama koja je na Zapadu zavladala od terorističke akcije na SAD 2001. godine počela mijenjati zahvaljujući, prije svega, uloženom naporu musluimanskih zajednica u tim zemljama. Tu prije svega zasluge imaju sportaši i kulturni radnici, znanstvenici i drugi. Izvješće tvrdi da je ovo po prvi puta u posljednjih 20 godina da se primjećuje promjena stajališta Zapada prema islamu i muslimanima koje je do tada bilo vrlo negativno.
Bilo bi vrlo korisno istražiti kulturološku stranu muslimanskih vjernika u Europi
Ovdje treba dodati podatak koji je priopćio Centar Bio za pitanja religije i života iz SAD da će za 20 godina muslimani biti najbrojniji u svijetu i biti će ih 35% od ukupnog broja pučanstva u svijetu. Trenutno u zapadnoj Europi živi 2% muslimana. Nizozemski statistički ured saopćio je da u toj zemlji trenutno živi 1,300.000 muslimana, a 2030. biti će ih 7,800.000 ako se nastavi sadašnji trend povećanja, kaže se u izvješću spomenute ustanove.
Kada je u pitanju povećanje broja osoba koje nisu religiozne, odnosno koje ne vjeruju, ni u jedenom izvješću do sada, pa ni u ovom nismo našli koliki je broj nevjerujućih muslimana. Prošle godine u Austriji je objavljeno da je broj muslimana oko 370 tisuća, ali je broj onih koji prakticiraju islam svega oko 80 tisuća. Slično stanje muslimana je i u Švedskoj. Od 40 tisuća izbjeglih muslimana iz BiH svega 10 tisuća su vezani za Islamsku zajednicu. Došlo je vrijeme da se Islamska zajednica u zemljama Balkana sučeli s nevjerujućim muslimanima čiji broj neprekidno raste. Prema potvrđenim podacima u brojnim europskim zemljama broj ateista je na drugom mjestu.
Š.O.

Ostavite odgovor