Serijal financira katarski investitori s 1,5 milijardi dolara 

Predsjednik Svjetske udruge islamske uleme šejh Jusuf El-Karadavi izjavio je da su čelnici njegove udruge fetvom odobrili snimanje filma o Božjem poslaniku Muhammedu alejhis-selam. Snimanje filma povjereno je najpoznatijim filmskim producentima u Holivudu.

Šejh Karadavi je izjavio kako je prigoda ovim filmom upoznati nemuslimane kakav je bio Poslanik a nakon nekoliko filmova koji su nastojali ugroziti moralni i poslanički integritet Muhammeda alejhis-selam.

Direktor investicijske katarske kuće En-Nur Ahmed Hašimi, jednog od investitora izjavio je da u filmskom serijalu o Božjem poslaniku i drugim Božjim poslanicima uloženo je milijardu američkih dolara. On je izjavio da je još 2009. godine njegova Kuća donijela odluku o financiranju ovog filma i stupila u kontakt sa filmskim studijima u SAD. Film će biti na arapskom jeziku i u njemu će glavne uloge tumačiti muslimani-glumci. Investitor je 2009. godine proizvodnju filma povjerio Barri Osbornu jednom od producenata dva najznačajnija svjetska filma Gospodar prstenova i Matrix Barriu. Osborn je izjavio da je jedan od najvećih izazova ovoga serijala nemogućnost pojave lika Božjega poslanika. Uvjeren sam da ćemo unatoč toj teškoći uspjeti snimiti film o tako velikoj povijesnoj ličnosti.

Prije ovog filma poznati režiser Mustafa Akkad 1977. godine snimio je vrlo uspješan film pod nazivom Objava (risale), u nas poznat pod imenom Pod zastavom Muhammeda čija je proizvodnja koštala 10 milijuna dolara. Međutim, samo engleska verzija je zaradila više od deset milijuna dolara.

Tijekom snimanja serije pod imenom Halifa Omer došlo je do incidenta kada je najpoznatija islamska institucija u svijetu El-Ezher fetvom osudio prikazivanje likova hulefair-rašidina i deset ashaba koje je Svevišnji prije njihove smrti nagradio džennetom. El-Ezher je osudio i film Risale jer je u njemu prikazan lik Hamze radijallahu-anhu, a koga su tumačili Antony Kvin u engleskoj i Abdullah Gis u arapskoj verziji. Međutim, unatoč svim osudama i teškoćama kod snimanja ovog filma, on je polučio goleme rezultate. Oslanjajući se na uspjehe filma Risale investitori serijala krenuli su u ovaj hvale vrijedan projekt.

Š.O.Islamski svijet, i muslimani općenito, s velikim nestrpljenjem očekuju početak prikazivanja serijala. Prema istraživanjima koje su obavili producenti serijal će potući brojne rekorde, a posebno zbog činjenice da je snimanje i proizvodnja povjerena najboljim stručnjacima svijeta. Ni u jedan film do sada nije uloženo toliko sredstava.

Ostavite odgovor