O ovom važnom događaju koji će se održati u Islamskom centru u Zagrebu 27. – 29. travnja govorili su muftija dr. sc. Aziz Hasanović, prof. dr. sc. Asim Kurjak i prof. dr. sc. Miro Jakovljević.
Istaknuto je kako je ovo najznačajniji i najveći skup koji se organizira u Islamskoj zajednici u Hrvatskoj u zadnjih 30 godina. Na znanstvenom simpoziju sudjelovati će 42 predavača iz 11 država (Hrvatska, Austrija, BiH, Izrael, Grčka, Italija, USA, Srbija, Slovenija, Turska i Iran) , među kojima je pet predsjednika akademija i 18 akademika. Najavljen je i dolazak predsjednika Europske akademije znanosti i umjetnosti prof.dr.sc. Felix Ungera kojem će ovo biti prvi posjet Zagrebu.
Muftija dr. sc. Hasanović je naglasio kako se simpozij organizira s namjerom da ugledna domaća i svjetska imena, predstavnici znanosti i religije, iznesu svoje stavove o vitalno važnom pitanju – odnosu religije i znanosti. Cilj simpozija nije donijeti konsenzus, već uspostaviti dijalog i iznijeti različite pozicije i stajališta. Radovi izloženi na kongresu bit će objavljeni u zasebnoj knjizi od stranog izdavača koju će urediti profesori Kurjak i Chervenak.
Simpozij se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović i gradonačelnika Grada Zagreba g. Milana Bandića.