U organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Splitsko-dalmatinske županije i u suradnji s Medžlisom Islamske zajednice Split te potporom Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Splita, Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata – ogranak Split i Kulturnog društva Bošnjaka “Preporod” Split, 23.11.2016., u divanhani MIZ Split, održana je promocija edicije ”Historija Bosne i Hercegovine 1788.-1878.” autora prof.dr. Galiba Šljive.

Uvodnu riječ i predstavljanje uvaženih gostiju održao je predsjednik VBNMSDŽ, Kadro Kulašin. Tijekom programa promocije o ediciji su, pored autora, govorili mr. Bajruzin Hajro Planjac, i dr. Idriz Hodžić.

Između ostalog, rečeno je da su ovih 12 knjiga životno djelo ovog istaknutog bosanskohercegovačkog autora i naučnika. Edicija je od strane uglednih profesora i naučnika ocijenjena kao kapitalna. Profesor Šljivo je na ovom naučnom projektu radio duže od tri decenije, istražujući arhivsku građu u BiH i inostranstvu. U knjizi su detaljno opisani događaji iz perioda posljednjih devet decenija vladavine Otomanskog carstva u BiH, a sam autor knjigu je opisao kao ediciju koja govori o događajima u BiH u posljednjih 100 godina osmanske historije, kada je BiH bila vrlo interesantna mnogim europskim državama.

Komplet od 12 obimnih monografija na oko 7.800 strana odštampala je i izdala Izdavačka kuća Planjax iz Tešnja. Na službenim internet stranicama Planjax-a možete naručit navedenu ediciju:

http://planjaxgroup.com/component/k2/item/52-historija-bosne-i-hercegovinae