U noći srijede na četvrtak, u Zagrebačkoj je džamiji, prije teravih-namaza, svečano je obilježena Noć Bedra. Tom je prigodom glavni zagrebački imam, kurra hafiz mr. sc. Aziz ef. Alili, održao kraće predavanje o značaju bitke na Bedru, pa je, između ostaloga, rekao:
BEDR-2
… O početku, za trajanja bitke na Bedru odlučio je direktno Allah dž.š., kad je dao očite dokaze o onome što se neminovno dešava po Božjoj volji a ne po ljudskim očekivanjima i planiranjima.

44 kad ti je Allah u snu pokazao da je njih malo; a da ti je pokazao da ih je mnogo, vi biste duhom klonuli i o boju se raspravljali, ali je Allah spas ukazao – on dobro zna svačije misli. (Al-Anfāl)

– Poslanikov san pred samu bitku na Bedru: Bog je u snu Poslaniku pokazao da je neprijatelja malo;

„on je o tome obavijestio ashabe i to ih je mnogo obradovalo,“

45 A kad ste se sukobili, u očima vašim On ih je prikazao u malom broju, a vas u očima njihovim također u malom broju, da bi Allah dao da se ispuni ono što se moralo dogoditi – a Allahu se sve vraća. (Al-Anfāl)

– Kad je bitka na Bedru počela Uzvišeni Allah je ashabima prikazao malobrojnom idolopokloničku vojsku u odnosu na njen stvarni i realni broj. Muhammed Asad dio ajeta On ih je prikazao u malom broju objašnjava kao dokaz da su Poslanikovi sljedbenici bili toliko puni hrabrosti i neustrašivosti da im je neprijatelj izgledao beznačajan.

Nakon što su izloženi ovi razlozi pobjede, jednim ajetom Allah Uzvišeni posebno ističe pet osobina ili principa koje svaka generacija muslimana mora poštovati ukoliko želi ostvariti pobjedu:

– Hrabrost

– Sjećanje na Allaha

– Pokoravanje Allahu i Poslaniku

– Izbjegavanje rasprava i prepirki da se ne bi ostalo bez borbenog žara i duha

– Strpljivost i izdržljivost

Ove principe doslovno su slijedili časni ashabi i njihovi vjerni sljedbenici…
BEDR-3
Nakon uvodnoga predavanja, zbor imama i hafiza – hafiz Amar Mujkanović, hafiz Haris Ahmić, imam Halid ef. Dolić, učenik Ahmed Alili, imam Alen ef. Kotorić i imam Mersad ef. Kreštić – predvođeni Kurra hafizom Azizom ef. Alilijem održali su prigodan program…
BEDR-4
… koji je efektno završio Mirsada ef. Kreštića čitanjem imena svih poginulih na Bedru. Sve je djelovalo vrlo svečano i otmjeno, a zikr je završen u sjajnom ozračju.
BEDR-5