Dopisnik Rusija El-jevm iz sirijskog grada Halepa javlja 30 ožujka da su u predjelu grada šejh Maksud u kome žive uglavnom pripadnici Kurda upali pripadnici ekstremista poznati po nazivu Džebhetin-Nusre i Livaut-Tevhid i iza sebe ostavili brojne žrtve. Predstavnici Narodnog odbora za obranu tog dijela grada saopćili su da je u tom napadu ubijen i imam džamije a njegovo tijelo bez glave vukli po sokacima, a glavu objesili kod džamije.

Za Džebheti Nusret Amerikanci smatraju da su se njeni članovi prebacili iz Iraka u Siriju i da je to drugo ime za El-kaidu. Obavještajna služba CIA stavila ju je na prvo mjesto popisa terorističkih organizacija. Tražili su dopuštenje predsjednika Obame da ih napadaju bespilotnim letjelicama, ali je on navodno zabranio.

Revolucionarne postrojbe pod imenom Džebhet Nusret smatraju se najbrojnijom vojnom oporbenom formacijom u Siriji.

Njeni pripadnici su pokušali ubiti glavnog zapovjednika Slobodne Armije Sirije

Što se pak tiče boraca Livaut-tevhid smatra da su njeni borci Sirijci u velikoj većini iz Halepa. Zapovjednik ove jedinice hadž Abdul Kadir tvrdi da u njegovim jedinicama nema ni jednoga stranca i da su svi Sirijci i iz Halepa. Njegove jedinice broje oko šest tisuća boraca. Najveći je nedostatak u oružju naročito protuzrakoplovnom. On tvrdi da u Siriji ima vrlo malo boraca iz arapskih i islamskih zemalja. Tvrdi da se Esadov režim održava zahvaljujući zrakoplovima i helikopterima dok na tlu sve više gube kontrolu. Do sada nisu dobili nikakvu pomoć iz inozemstva i sve što imaju od oružja zarobili su. El-Hadž Abdul Kadir je prvi na listi koga traže režimske vlasti.

Ostavite odgovor