Libija unatoč pobjede revolucije i smrti pukovnika Muammera El-Kazzafija doživljava svoje najteže trenutke. Ako je Kazzafi optuživan za smaknuća svojih protivnika daleko od očiju javnosti, ubojstva nakon revolucije u sukobima suparničkih strana postala je svakodnevna stvarnost. Prema dosadašnjim podacima 35 osoba režima Muammera El-Kazzafija ubijeno je u atentatima diljem zemlje. Novi ministar unutrašnjih poslova  Ašur Šuvajl nedavno je izjavio za El-Džezira Net da su likvidacije političkih protivnika najveći izazov nove vlasti. Član Nacionalnog Parlamenta Ahmed Lanki  je rekao da u Libiji nema sigurnosti, niti povjerenja, niti mira, pa čak niti Ustava. Skupine naoružanih bandi koji su sebi dopustili takve zločine ne prežu udariti na opće državne interese samo kako bi zadovoljili svoje. Lanki je izjavio da se 70% libijskoga oružja nalazi u rukama revolucionarnih skupina, dodavši da su neke od tih jedinica bolje naoružane od Libijske vojske. Na pitanje tko stoji iza tih ubojstava član Parlamenta Lanki rekao je da on ne zna točno tko su te skupine i da to jedino znaju snage sigurnosti i obavještajna služba.

Osnivač i član političke stranke Nacionalna sloga, Junus Fennuš izjavio je da ova dešavanja u Libiji nisu ništa drugo do terorizam, nasilje i kršenje Ustava i zakona zemlje. On kaže da grupe koje atentatima likvidiraju sve one koji se protive ovim grupama dobivaju od države velike plaće i to redovno, a mnogi od njih nisu bili na strani revolucije. Bojim se da vodimo rat protiv grupa koje nemaju ništa sa revolucijom, a kojima je pljačka glavni cilj, rekao je Fennuš.

Fennuš smatra da će naredna faza događaja u Libiji biti borba protiv ovih skupina razbojnika i zločinaca. Libijska vojska i snage državne sigurnosti zajedno s obavještajnom službom moraju očistiti zemlje od tih skušina, jer u protivnom teško da se može govoriti o zemlji u kojoj vlada zakon i pravo.

U razgovoru za El-Džeziru Net članica libijske Akademije i politička aktivistkinja Ummul-Izz El-Farisi kaže da postoje tri odgovora na pitanje zašto tolika ubojstva. Jedan je da se bivši politički zatvorenici osvećuju onima iz bivšega režima koji su ih hapsili i mučili u zatvorima.

Drugi je razlog da članovi bivšega režima pukovnika Kazzafija ovim ubojstvima žele stvoriti u zemlji stanje straha i nesigurnosti.

Treći razlog je što neke oružane grupe u zemlji nastoje stvoriti nesigurnost kako bi oružjem iskoristili takvo stanje u korist grabeži, pljačke i otimanja.

Veliki je problem što do sada nije otkriven niti procesuiran ni jedan ubojica što ohrabruje te skupine da i dalje nastave s ubojstvima.

Dvojica političkih aktivista Abduselam Šerif i Halid Habil tvrde da iza ovih ubojstava koji zemlju stavljaju u težak sigurnosni položaj, stoje ekstremne islamističke grupe, ali da su u pitanju i političke igre kako u zemlji, tako i u inozemstv.

Š.O.

Ostavite odgovor