U Mekki, u ponedjeljak 17. prosinca u popodnevnim satima umro je imam Mesdžidul-harama šejh Muhammed bin Abdullah Es-Sebil nakon duge i teške bolesti u 89. godini života. Rođen je u grad El-Kasimu, u istom gradu u kome je rođen i šejh Abdul Aziz bin Baz bivši veliki saudijski muftija. Za imama najznačajnije islamske ustanove postavljen je 1965. godine, a prije toga obavljao je uglavnom prosvjetitarske poslove od vjeroučitelja do profesora u vjerskim školama. Iste godine imenovan je čelnikom svih nastavnika vjerskih škola u kraljevini. Tri godine kasnije to jest 1970. postavljen je na mjesto zamjenika predsjednika organizacije dvaju mesdžida (harema) u Mekki i Medini. Spomenute dužnosti obavljao je sve do 2000. godine kada je umirovljen na njegov zahtjev.

Šejh Muhammed Es-Sebil bio je prepoznatljiv po karakterističnom glasu učenja Kur’ana koga su svi imami dvaju harema slijedili

Napisao je nekoliko značajnih djela među kojima su Kazneno djelo krađa, Nevjernička sekta Kadijanije i Zbirka hutbi u mesdžidul-haramu u Mekki.

Bio je redovan član Islamske Akademije (Hej’etul-kubbaril-ulema), te član Akademije islamskog prava (Medžmeal-fikhi) pri Rabiti.

Š.O.

Ostavite odgovor