Medžlis islamske zajednice Sisak  su suradnji sa Muallimskim vijećem  u petak, 30. siječnja 2015. u Kazalištu 21 u Sisku organizirali su manifestaciju „Poslanik u mom srcu“ koja je i ove, druge godine po redu privukla respektabilan broj posjetitelja i sugrađana.

Cilj održavanja manifestacije je promoviranje univerzalnih vrijednosti iz Poslanikova života: ljubav, suživot, mir i poštovanje čovjeka te izražavanje  osjećanja ljubavi i poštovanja prema ljudskoj i poslaničkoj veličini Muhammeda, a.s.

Glavni sudionici programa bili su polaznici islamskog vjeronauka u osnovnim i srednjim školama te mladi  na području Siska i Petrinje koji su kroz odabrane recitale, poeziju, igrokaze, ilahije i kaside  iskazali ljubav, osjećanje i doživljaj posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s. prezentirajući njegov životni put, lik, misiju i način kako se ponašao i odnosio prema ljudima.

U programu je sudjelovalo preko 50 polaznika vjeronauke različitog uzrasta koji su najviše govorili o vrijednostima s kojima je došao poslanik Muhammed a.s.

Program je započeo projekcijom fotografija kroz video uradak „Islamska zajednica-moj identitet“.

Dobrodošlicu na program “Poslanik u mom srcu” iskazao je voditeljski dvojac, Tarik i Lejla koji su vodili i moderirali kompletan program te se pokazali kao izvrstan tandem. Intencija organizatora je bila da kompletan program od voditeljskog do sadržajnog dijela bude u ulogama djece i mladih bez učešća odraslih osim na samom kraju programa.

Pored djece i mladih iz Siska, kao posebni gosti u programu su sudjelovali mektebski zbor džem’ata Bogovolja iz Medžlisa Karlovac kao i imami džem’ata Blagaj-Japra i Suhača, Medžlisa Bos.Novi kroz učenje odabranih ilahija o poslaniku.

Hor Omladinskog kluba Medžlisa počastio je prisutne ilahijama “Selam Ya Resulullah”, Ya nebijj selam alejk“ i „Džennetska hurija“ , a posebno su simpatične bile ilahije mektebskog zbora iz Siska koji su otvorili program sa ilahijom „Bismillah“ i „Dobro nam doš’o“.

Drugi dio programa bio je ispunjen osjećanjima mladih prema Poslaniku kroz dramsku točku „Moj Poslanik me učio“, prezentiranje Poslanikovih smjernica, životnih savjeta s kojima možemo oplemeniti svijet.

Svaki program ima i svoj završetak, a završetak našeg programa je bio u znaku proglašavanja najboljih literarnih radova Natječaja za najbolji literarni rad “Poslanik u mom srcu” kroz pjesmu, stih ili tekst. Želja je bila potaknuti učenike da osjećanja, razmišljanja prema i o Poslaniku prenesu na papir. Svi su radovi imali nešto posebno, svoj pečat ali odabrani su radovi 5-oro učenika i to:

Prvo mjesto: DINO KURBEGOVIĆ, 3. razred (pjesma o Poslaniku)

Drugo mjesto: SARA SIVIĆ, 8. razred (pjesma o Poslaniku)

Treće mjesto: ALEN NADAREVIĆ, 7. razred (pjesma o Poslaniku)

Četvrto mjesto dijele: BLERONA MUHADRI, 3. razred i MELITA HAJDAREVIĆ, 7. razred (pjesme o Poslaniku)

Nagrade najboljim autorima za radove o Poslaniku uručio je predsjednik MIZ Sisak Edin Safić koji je izrazio zadovoljstvo ovakvim programom, pohvalivši djecu, mlade kao i imama i muallime na trudu za organizaciju programa.

Na kraju programa kao „šećer na kraju“ bilo je iznimno nadahnuto i poticajno obraćanje mr.Mirze ef. Mešića prisutnim roditeljima koji je davao praktične savjete i smjernice roditeljima na putu odgoja djece.

Mirza ef. Mešić govorio je o važnosti današnjeg odgajanja djece i mladih u kontekstu roditeljskog primjera u praktičnom življenju vjere jer naš imamsko-muallimski angažman ostaje na taoretskoj razini ukolikodjeca ne vide svoje roditelje da klanjaju, poste i čuvaju se zabranjenih stvari.

Nakon programa, u mjesnom domu Eugen Kvaternik održano je zajedničko druženje roditelja, djece i mualllima uz degustaciju posebno pripremljene torte sa natpisom „Poslanik u mom srcu“ s čime želimo završiti ovaj tekst.