Medžlis Islamske zajednice Zagreba
IFTAR PRVOGA DANA RAMAZANA

I ovoga je Ramazana, kao i lani, iftar konvoja „Bratstvo ne poznaje granice“, kojega već devet godina organizira Istambulska općine Bajram-paša, krenuo je na svoju „iftarsku turneju“ ispred Zagrebačke džamije. Tijekom ovoga Ramazana bit će organizirano iftarsko druženje u 22 grada svih država na području Balkana. Osnovni cilj organizacije je afirmiranje masovnih ramazanskih radosnih okupljanja, jer za ovakvih druženja u 22 grada iftari više od 300 tisuća ljudi.  U sklopu iftara uvijek se organizira i prigodan glazbeni program. Turski organizatori, rekli bismo, nose i vode sve sa sobom, što podrazumijeva: scenu, stolove i stolice, kuhinju, programske ljude, konobare, ama baš sve osim blagajnika, budući da je na iftarima „Bratstvo ne poznaje granice“ sve besplatno. Evo kako je to izgledalo 9. srpnja 2013. godine na sportskim terenima ispred Zagrebačke džamije.
Već oko podne, prvoga dana ramazana za večernje iftarsko druženje, sve je spremno: bijeli stolovi i stolice uredno su postavljeni na rukometnom igralištu, a scena sa svom rasvjetom i razglasom bila je postavljena ispred glavnog nogometnog terena našeg NK „Nura“.

IMG_2935
Kuhari su pripremili iftar i on se slaže u posebne pakete koji se zatim spremaju u za to prikladna posebna spremišta u kojima zadržavaju toplinu i svježine sve do serviranja.
IMG_2929
Za to vrijeme, u našem Omladinskom klubu održana je proba glazbenog programa.
[youtube id=”flWoU2ud_eo” width=”600″ height=”350″]
IMG_2993
Kad su se upalili kandilji zagrebačke munare sve je bilo spremno za početak iftara. Turska televizija je snimala cjelokupni program, a evo ih u trenutku kad intervjuiraju predsjednika našega Medžlisa, dr. med. Gzima Redžepija.
IMG_3003
Ašere je proučio kurra hafiz mr. sc. Aziz ef. Alili, glavni zagrebački imam.
IMG_3006
Nakon što je više 1500 zagrebačkih džematlija iftarilo, program je mogao početi pozdravnim govorima uglednika, a valja reći da su iftaru „Bratstvo ne poznaje granice“ u Zagrebu prisustvovali brojni uglednici, među kojima su bili i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, zamjenik gradonačelnika istambulske općine Bajram-paša gospodin Ahmed Atufkčija, muftija zagrebački i predsjednik Mešihata Republike Hrvatske dr. sc. Aziz ef. Hasanović, turski veleposlanik u Zagrebu, ekselencija Burak Ozuregin…
[youtube id=”a0mZt2yFsHg” width=”600″ height=”350″]
Muftija dr. sc. Aziz Hasanović nadahnutim je riječima pozdravio sve „iftarlije“ govoreći o značaju ramazanskih druženja, iskazujući zahvalnost konvoju „Bratstvo ne poznaje granice“.
[youtube id=”I6QMwlt4Kxw” width=”600″ height=”350″]
IMG_3004
Ovako je za programa izgledala scena na sjevernoj strani Zagrebačke džamije
IMG_3017
Predsjednik našeg Medžlisa, dr. med. Gzim Redžepi i gradonačelnik Milan Bandić su s očitim zanimanjem pratili sjajan prigodan program turskih izvođača izvrsne sufijske glazbe i plesova.
IMG_3033
[youtube id=”FD7DDzjorfE” width=”600″ height=”350″]
Jedna od brojnih glazbeno-plesnih točaka…
IMG_3044
… a, bogme, bilo je i ovakvih plesnih improvizacija…
[youtube id=”FD23zCVk-8Y” width=”600″ height=”350″]
Zagrebačke džematlije su gotovo bez dana pratile program koji je trajao sve do teravije, a završio neposredno prije terawih-namaza.
[youtube id=”quB1q7MZolY” width=”600″ height=”350″]
Avdo Imširović i Kemal Mujičić