„Reci: Gospodaru moj povećaj mi znanje:“(Ta ha: 11).

„Utječem se Allahu da ne budem neznalica“ (El-Bekare: 67)

 Kaže se u jednoj istočnjačkoj poslovici, da bi svaki čovjek u životu trebao ostvariti ili dovršiti četiri, ili bar dvije stvari: sagraditi kuću, odgojiti dijete, zasaditi voćku, napisati knjigu.

Nije znanje bez razloga prvo spomenuto u Kur’anu. Ibadeti poput namaza, posta, učenja Kur’ana ili zikra, nemaju prave vrijednosti ako nisu protkani znanjem. Znanje je stalna ljudska potreba, kao što reče imam Šafija: „Hrana i piće mi trebaju dva ili tri puta dnevno, znanje mi treba koliko god puta udahnem i izdahnem“.  Muhammed a.s., veli: „Dvojica se nikako ne mogu zasititi: onaj koji traži znanje i onaj koji traži imetak“.  Adem a.s., je po stvaranju podučen nazivima svih stvari uz naredbu da svoje znanje stalno usavršava. Musa’u a.s., je Allah dž.š. putem hazreti Hidra pokazao da nad svakim znalcem ima znaniji. Na važnost stalnog stjecanja znanja ukazao je i naš imam, Ebu Hanife r.a., kada je kazao: „Tko smatra da više nema potrebe učiti, neka plače sam nad sobom“.

Božje odredbe o znanju tako su i učenici u Slavonskom Brodu shvatili, trudeći se i zalažući naučiti što više o svojoj časnoj vjeri islamu, i sve to primijeniti u praksu u svojim životima.

U subotu, 07. ožujka 2015. godine, 16. džumade-l-ula 1436. h.g., vjersko prosvjetna referentica muallima Emina Mešić posjetila je učenike u mektebu u Slavonskom Brodu, zajedno sam mr. Mirzom ef. Mešić.

Domaćin je bio glavni imam MIZ Slavonski Brod Husret ef. Hasanović, koji je najodgovornija osoba za provedbu vjersko prosvjetnih aktivnosti u MIZ Slavonski Brod.

Cilj posjeta je bio obići polaznike mektepske nastave i utvrditi dinamiku odvijanja vjeronaučnih procesa, saglegati stanje u medžlisu, te u razgovoru sam imamom utvrditi u kojim segmentima i na koji način poboljšati uvjete i realizaciju vjeronaučnih procesa.

Polaznici mekteba bili su oduševljeni posjetom, nasmijani i vedra lica upoznali su se sa našim gostima, a svakako su pokazali i ono što su naučili.

Polaznici mekteba izveli su i dvije ilahije i oduševili muallimu Eminu svojim milozvučnim glasovima.

Po završetku nastave zajednički smo klanjali podne-namaz, a potom je muallima Emina učenicima podijelila hedije-čokolade.

Nakon podne namaza održan je sastanak gdje je imam upoznao VPS o aktivnostima u medžlisu, i u konstruktivnom razgovoru ukazao  na dobre strane ovoga medžlisa, ali i one nedostatke, koje ćemo svakako uz razgovore i savjete od VSP primijeniti, i time poboljšati dinamiku vjerskog života muslimana.

Inače, na području MIZ Slavonski Brod nastava Islamskog vjeronauka izvodi se u Slavonskom Brodu, Požegi, Novoj Gradišci i Novskoj. U vjeronaučnoj 2014/15. godini upisano je 111 polaznika.

Husret Hasanović