njemacka
Među muslimanima Njemačke ovih dana vlada velika zabrinutost. U prošli ponedjeljak poznati časopis Di Welt objavio je rezultate istraživanja iz kojih se vidi da više od polovice Nijemaca islam smatra prijetnjom i da su muslimani nepoželjni u njihovom društvu.
Protestantski nadbiskup Nikolas Snaider izjavio je izjavio je da većina Nijemaca povezuje muslimane sa ekstremizmom, fundamentalizmom i terorizmom. Institut Bertlesmann koji je radio ovu studiju smatra jednom od najboljih istraživača javnog mnijenja, tvrdi da 51% Nijemaca smatra islam opasnošću i nesposobnom religijom da se uklopi u zapadno društvo.
Nije rijedak slučaj napada rasista na muslimanke na ulici
Ovih dana počinje suđenje grupi
njemačkih rasista za ubojstvo
osam Turaka
List Di Welt tvrdi da je najveća nesnošljivost primijećena u istočnom dijelou Njemačke, odnosno bivšem DDR-u gdje ima najmanje muslimana, za razliku od zapadnih dijelova gdje je pripadnika islama mnogo više. Tako na primjer 57% istočnih Nijemaca tvrdi da se islam nikako ne može integrirati u njemačko društvo. Za razliku od njih Nijemci u zapadnim dijelovima, njih 49% misle isto.
Predsjednik Glavnog tajništva Islamskog savjeta Nedim Iljas tumači razliku između Nijemaca na zapadu i istoku zemlje tako što misli da u istočnim dijelovima zemlje manje poznaju islam. On vidi pozitivnost i u tome što 80% Nijemaca smatra da sve religije u Njemačkoj trebaju imati ista prava i ne treba praviti među njima razliku. Institut Bertlesmann tvrdi da većina onih koji su protiv islama i muslimana su starije osobe i osobe s nižim obrazovanjem.
Oko 39% njemačkih muslimana smatra da je njihova vjera jedina ispravna, ali isto misli i 12% Nijemaca što je vrlo pozitivno iznenađenje.
Na upit koje osobe su najpovoljnije za obavljanje javnih funkcija, 20% muslimana vjeruju da su to osobe koje vjeruju u Boga, 14% katolika misli isto, dok 11% protestanata isto misli.
Njemački muslimani čine ne male napore kako bi poboljšali ugled svoje vjeren koji nije ni malo zahvalan
Na pitanje kako gledaju na demokraciju 88% kršćana i 80% muslimana smatra demokraciju jedinom osnovom vlasti. Zanimljivo je da muslimani u Njemačkoj imaju bolje mišljenje o demokraciji nego Nijemci. Na istoku zemlje njih 76% podržava demokraciju. Nadbiskup Snaider misli da je jedini način da se promijeni negativno mišljenje o islamu i muslimanima javna prezentacija njemačkom društvu. On misli da se to može postići kroz školski vjeronauk. Muslimanka Nijemica Onay porijeklom iz Turske misli da su islamske svečanosti tijekom bajrama i drugih prigodana zgodna prigoda da muslimani na njih pozovu nemuslimane i upoznaju ih sa islamskim učenjem. Nedim Iljas smatra da musluimani na poboljšanju svog položaja u Njemačkoj ne mogu sami mnogo učiniti. On misli da vladine institucije moraju osmisliti program koji će poboljšati mišljenje o islamu i muslimanima. Poslanik u Bundestagu iz CDU Wolfgang Biosbach pozvao je političare da ne stvaraju negativnu sliku o islamu kao ekstremnoj religiji. On je pozvao političare da svoje kritike uprave prema ekstremnim organizacijama kojih ima oko 40 tisuća i još šest tisuća selefija.
Predsjednik Vrhovnog Vijeća muslimana Njemačke Ejmen Mizajik izjavio je da očekuje od suda u Minhenu da objavi sva saznanja o žrtvama njemačkih rasista. Turski novinari koji su nazočili suđenju sumnjaju u umiješanost njemačkih snaga sigurnosti u ubojstvo deset turskih građana. Turska stranka napretka na čijem je čelu Erdogan u turskom Parlamentu oštro je osudila zločine neonacista, a neki članovi govore o umiješanosti njemačkih snaga sigurnosti u ove zločine. To zaključuju po tome što su ne jednom izjavljivali da su žrtve rezultat obračuna turskih mafija i nisu ništa poduzeli da se otkriju pravi počinitelji zloćina. Njemačka kancelarka Merkel našla se u neugodnoj situaciji jer neki je optužuju da je ona izjavom o propasti suživota različitih kultura potakla ove zločine neonacista. Zbog toga je zatražila od istražnih organa detaljnu istragu i mjere da se ti zločini više ne dogode.
Prosvjed obitelji ubijenih muslimana od strane njemačkih rasista pred njemačkim sudom u Minhenu
Ovih dana počelo je suđenje grupi njemačkih rasista koji se optužuju za ubojstvo osam Turaka. Njemačka policija je dugo odbijala priznati da je to djelo njenih rasista sve dok nije otkrivena žena vođa bande koja je priznala zločine. Sud u Minhenu prije suđenja nije odobrio nazočnost turskih novinara ali presudom Ustavnog suda Njemačke povukao je svoju odluku.
Š.O.

Ostavite odgovor