Festival znanja o Kur’anu počeo je dolaskom u taj prvi naš jadranski grad u kojem je izgrađena džamija. U organizaciji Riječkog islamskog centra i pokroviteljstvom Države Katar, u Rijeci se okupilo stotinjak mladih učača i znalaca Kur’ana na prvom takvom natjecanju na prelijepoj Jadranskoj obali. Natjecali su s mladi iz četiri države ovoga podneblja: Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Natjecatelji su bili smješteni u Opatiji, pa im je boravak u tom našem najstarijem turističkom mjestu bio doista događaj, unatoč kišnim danima.

S obzirom na broj natjecatelja, Festival Kur’ana organiziran je u četiri dana. Prvoga dana Svečano otvaranje. Drugog dana Prvo prednatjecanje 50 znalaca Kur’ana, trećega dana Drugo prednatjecanje drugih 50 natjecatelja, a četvrtog dana Finalno natjecanje 10 najboljih, zatim Mevlud i proglašenje pobjednika.

Budući da kao informaciju nije potrebno prenijeti imena svih stotinu natjecatelja, ovdje ćemo naznačiti samo pobjednike, to jest finaliste. Jer svi su oni, zapravo pobjednici. To su:

Prvo mjesto osvojio je Tarik Dogan iz Republike Bosne i Hercegovine; Drugo mjesto pripalo je Behiji Spahić iz Bosne i Hercegovine, a treći je bio Besim Azimi  iz Republike Makedonije. Od četvrtog do desetoga mjesta plasirali su se: Ahmed Alili iz Rpublik Hrvatske, Fatima Bektaš iz Republike Bosne i Hercegovine, Amina Krdžalić iz Republike Bosne i Hercegovine, Emir Mujčin iz Republike Bosne i Hercegovine, Ammar Đikić iz Republike Hrvatske, Merjem Silajdžić iz Republike Bosne i Hercegovine i Merjem Bajrami iz Republike Hrvatske.

Na Festivalu islama imali smo čast prisustvovati sjajnom predavanju šejha Sekila Aš Šemmerija, člana Vijeća ustavnog suda i emirov hatib. Šejh  je imamima održao dvadeset minutno predavanje ukazujući na važnost uloge imama u poslu kojeg rade kao i metode koje koriste u svom imamskom radu.

Na Festivalu islama u Rijeci vidjeli smo mnoge uvažene goste među kojima već rečenog šejha Sekila Aš Šemmerija, zatim šeika Nassera Al Sulajtija i brojne druge katarske uglednike.

Od uglednih gostiju, u Rijeci su bili slovenski Muftija dr. sc. Nedžad ef. Grabus, reisu-l-ulema iz u Makedoniji, Sulejman ef. Redžepi, izaslanik reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića muftija bihaćki Hasan ef. Makić, banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić…

Ovdje svakako valja zahvaliti svim hrvatskim organizatorima ovoga natjecanja, prije svih muftiji dr. sc. Azizu ef. Hasanoviću, Khalidu Yassinu, glavnom imamu Riječke džamiji Hajrudinu ef. Mujkanoviću i svim njegovim suradnicima iz Riječkog islamskog centra, zatim glavnom zagrebačkom imamu mr. sc. Azizu ef. Aliliju, upravitelju Zagrebačke islamske gimnazije Mevludinu ef. Arslaniju.

Svakako valja posebno zabilježiti da je džuma-hutbu muftije dr. sc. Aziza ef. Hasanovića uživo prenosila televizija Al Jezira za sve države Arapskog poluotoka. U povijesti islama u ovim krajevima, ovo je prvi izravni televizijski prijenos neke hutb naših hatiba. Svaka čast.

Za znatiželjne slijedi sustavna reportaža sa zbivanja Prvoga Festivala Kur’ana na obalama Jadranskoga mora.

Kemal Mujičić