Seminar “Muhammed a.s.-osoba koju vrijedi upoznati” završen je u ponedjeljak, 27.siječnja.2014. sa posljednjom i najemotivnijom epizodom, a to je Osvajanje Mekke, Oprosni hadž i preseljenje poslanika Muhammeda a.s. na Ahiret.

Iako je najavljen kao 5-dnevni, seminar je trajao sedam noći, i umjesto u nedjelju, završen je u ponedjeljak što je predavač komentirao simbolično kako je i Božiji poslanik rođen u ponedjeljak i vratio se svome Gospodaru u ponedjeljak.

Unatoč dužem trajanju seminara, to nije spriječilo u prosjeku 20-ak aktivnih džem’atlija različite životne dobi da sa istim žarom pažljivo prate SIRU (životopis) voljenog Poslanika te da budu koncentrirani punih 90 minuta koliko je trajalo jedno predavanje.

Alem ef. je istakao kako je za njega osobno predavanje o životu poslanika Muhammed a.s. bio izazov, želja koja se ostvarila ali i jedno prelijepo iskustvo zbog priprema svih noći i dočaravanja lika dragog Poslanika.

Posebno mu je drago što se uspjelo kroz ovaj seminar govoriti u tri smjera: životopis Poslanika kroz njegove životne faze, pouke i lekcije iz svake životne etape, događaja ili životnog stanja te povod Objave određenih kur’anskih ajeta sa povodom koji su bili Božija intervencija na stanje islama i muslimana.

Ovih 7 noći bilo je jedno prekrasno putovanje kroz najljepšu sliku islama u povijesti, a to je svijetli životni put poslanika Muhammeda a.s. koji predstavlja najdetaljniji i najiscrpniji izvještaj o jednom čovjeku i Božijem poslaniku.Seminar je predstavljao druženje sa Poslanikom i kroz detaljne opisa imali smo osjećaj kao da gledamo našeg Poslanika.

Na kraju Seminara, prisutni su popunili Evaluacijski obrazac o zadovoljstvu sa sadržajem, stepenu razumijevanja i stilu (načinu) izlaganja predavača što predstavlja jednu vrstu ocjene ili mjerila sa postignutim seminarom.

Na kraju, upućujemo dovu Gospodaru da se stečeno znanje pretvori u ljubav prema dosljednijem slijeđenju Sunneta Božijeg Poslanika s kojim možemo obogatiti ne samo naš svijet već oplemeniti svoju sredinu, okolinu i čovječanstvo.