Trodnevni boravak delegacije Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj na području Muftiluka zeničkog završen je posjetom Medžlisu Islamske zajednice Tešanj, u petak 06. marta 2015. godine. Tom prilikom, u Pozorišnoj sali Centra za kulturu i obrazovanje Tešanj organizirana je tribina na kojoj je o temi ‘’ Muslimani i suvremeni svijet’’ govorio muftija zagrebački dr. Aziz ef. Hasanović.

Istog dana, u prostorijama Medžlisa IZ Tešanj, muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović i muftija zagrebački dr. Aziz ef. Hasanović, sa saradnicima, susreli su se sa glavnim imamom i predsjednikom Izvršnog odbora MIZ Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašićem i gosp. Zehrudinom Kruškom i načelnikom Općine Tešanj i članom Sabora IZ u BiH mr. Suadom Huskićem.

Glavni imam i predsjednik upoznali su goste iz Hrvatske o osnovnim karakteristikama Medžlisa IZ Tešanj, ističući značajnije projekte, a posebno projekat izgradnje zgrade Medžlisa koja je svečano otvorena u maju mjesecu prošle godine.

Sastanku u Medžlisu IZ Tešanj prisustvovali su i predsjednik Sabora IZ u Hrvatskoj prim. dr. Ferid Latić,direktor Islamske gimnazije ‘’dr. Ahmed Smajlović’’ gosp. Mevludi  Arslani, član Sabora IZ u Hrvatskoj gosp. Mirza Šabić, sekretar Mešihata mr. Nermin ef. Botonjić, glavni imam MIZ Zenica mr. Jakub ef. Salkica, glavni imam MIZ Doboj mr. Bajro ef. Džafić, glavni imam MIZ Teslić Džafer ef. Gračić, glavni imam Medžlisa IZ Slavonski Brod Husref ef. Hasanović, predsjednik IO MIZ Slavonski Brod gosp. Ahmet Mujić i član IO MIZ Slavonski Brod gosp. Vehid Ibraković.

U okviru posjete Tešnju muftija zenički i muftija zagrebački, u pratnji glavnog imama Fuad ef. Omerbašića, posjetili su Centar za kulturu i obrazovanje, gdje su se susreli sa direktorom gosp. Amirom Brkom, koji je muftije upoznao o projektima Centra, posebno o izdavačkim projektima.

www.rijaset.ba