Na čelu je Saudijska Arabija sa 640 milijardi dolara bruto nacionalnog dohotka

Kraljevina Saudijska Arabija i ove godine na čelu je arapskih zemalja s najvećim bruto nacio-nalnim dohotkom koji iznosi 640 milijardi američkih dolara piše u izviješću Instituta za međuna-rodna ulaganja. Na drugom mjestu su Ujedinjeni Arapski Emirati sa 375 milijardi dolara. Zanim-ljivo je spomenuti da je Egipat treći na listi bruto nacionalnog dohotka sa 257 milijardi dolara, i ako ova zemlja nema nafte osim plina koga oko polovicu isporučuje Izraelu. Četvrto mjesto zauzi-ma Alžir sa 197 milijardi bruto nacionalnog dohotka, dok je Katar peti sa 182 milijarde dolara a šesti je Kuvajt sa 178 milijardi američkih dolara. Stručnjaci Instituta, čiji su članovi neke od najve-ćih svjetskih banaka, predviđaju da će Emirati 2013. dosegnuti bruto nacionalni proizvod od 410 milijardi dolara, s obzirom na njegov stalni rast posljednjih godina. Arapski Emirati imaju nacio-nalni dohodak po glavi stanovnika od 45,7 tisuća dolara. Na prvom mjestu je Katar sa 81 tisuću dolara i Kuvajt sa 54 tisuće američkih dolara.
Saudijska Arabija je prošle godine crpila i prodavala 9,8 milijuna barela nafte dnevno. Godina 2012. bila je 70 godina otkako ova zemlja proizvodi naftu.
Brz rast proizvodnje i prodaje nafte omogućio je i skoro streloviti rast izgradnje zemlje. Saudijska Arabija je usvojila proračun za 2013 težak 218 milijardi dolara
Š.O.

Ostavite odgovor