Ekselencija Mohsen Sharif Khodaei,
veleposlanik Islamske Republike Iran u Zagrebu
ZNAČAJ ISLAMA JE DOISTA NEMJERLJIV
Na džuma-namazu, u petak 7. lipnja 2013., govorio je veleposlanik Islamske Republike Iran u Zagrebu. Na ovome mjestu donosimo u cijelosti govor uvaženog Veleposlanika i velikog gospodina. U svome govoru ekselencija Khodaei upućuje nas na nekoliko vrlo značajnih i zanimljivih razmišljanja vezanih za skori naš susret s Ramazanom, a nije propustio ni priliku da se zajednički prisjetimo na značaj Imama Khomeinija, u povodu 24. godišnjice njegova preseljenja
Vrlo sam sretan što imam čast i mogućnost govoriti, kao veleposlanik Islamske Republike Iran, – danas, na džuma-namazu, kao i prijašnjih godina –na ovome svetom mjestu, među vama vjernicima Zagrebačkoga džemata.
Prije svega želim zahvaliti na pruženoj i gostoprimstvu muftiji dr. Azizu efendiji Hasanoviću i njegovim suradnicima, a osobito glavnom imamu, kurra hafizu Azizu efendiji Aliliju.
Trenutno smo u mjesecu Redžebu, mjesecu koji je Božji Poslanik predstavljao kao mjesec koji pripada Bogu u duhovnom smislu.
Ibadet u mjesecu Redžebu i Šabanu priprema čovjeka za Ramazan. Božji Poslanik je rekao da mjesec Redžeb – pripada Bogu; da Šaban – pripada Božjem Poslaniku, a da Ramazan – pripada ummetu.
Nadam se da ćemo se uspješno pripremiti za Allahovu gozbu mjeseca Ramazana, kao što će to učiniti i svi muslimani svijeta.
Drage sestre i braćo.
Temelj islamskog vjerovanja je Božja Objava kojom je Muhammed, sallallâhu alèjhi ve sellem, u pećini Hira preko Džibrila dobio poslanstvo da širi vjeru u Jednoga Boga i tako iskorijeni mnogoboštvo i idolopoklonstvo na Arabijskom poluotoku; da te Božje poruke prenese čovječanstvu.
To je bio početak misije koja čovjeka otklanja od širka, nepravde, diskriminacije, neznanja, nepravde i nemorala i upućuje ga na tawhid (vjerovanje u Jednog Boga), čast i duhovnost i ljudsko dostojanstvo.
Nekoliko godina poslije objave Božji poslanik je u Medini postavio temelje prve islamske zajednice. Njegov poziv ljudi su primali punim srcima i rušeći zidove neznanja i idolopoklonstva i u valovima prihvaćali Islam.
Poslanik koji nije znao ni čitati ni pisati, Izaslanik koji prema svjedočenju povijesti i Kur’ana nije ušao niti u jednu školu osim u Božju, i ni od koga osim od Boga ništa nije naučio, postao je učitelj čovječanstva.
Učio nas je i uči moralu, duhovnosti i dobrom ponašanju jednih prema drugima.
Zabilježeno je da je Poslanik imao mnoge mudžize ali najveće mudžiza kojom je Uzvišeni darivao svog posljednjeg poslanika svjetovima jest mudžiza Knjige – Kur’ana – koja će do kraja vremena usmjeravati ljude u dobrom pravcu.
Draga braćo i sestre.
Ovi dani koincidiraju sa dvadeset četvrtom godišnjicom smrti iznimne osobe, Imama Khomeinija, Ruhollaha Mostafavija Musavija Khomeinija, vođe Islamske revolucije u Iranu i velikog autoriteta cijelom svijetu, muslimana koji je bio odan islamskoj misli i učenju Božjeg poslanika.
Jedini interes bio mu je provesti islamske propise u život i vladanje u okvirima islamskog – šerijatskog zakona.
Vjerovao je da se rješenja za sve probleme nalaze u mudrostima Božje Upute.
Puno toga smo dosad čuli o osobinama imama Khomeinija, ali na ovome mjestu svakako treba reći da je on dobro razumio današnji svijet. Na međunarodnom planu ostvario je golem značaj a podigao je samopouzdanje i dostojanstvo svim muslimanima u svijetu.
Branio je i štitio vjernike i potlačene, a borio se protiv tlačitelja.
Imam Khomeini uvijek se zalagao za islam striktno utemeljen na Kur’anskim odredbama i po uzoru na Božjeg Poslanika i šerijat. Veliku važnost pridavao je solidarnosti i jedinstvu među muslimana.
Uvijek je imao na umu jedinstvo islamskog svijeta.
Sestre i braćo, klanjači.
Prošlo je 24 godine od njegova odlaska, preseljenja.
Bio je arhitekt obnove suvremenog islama, uzdizanjem islamskog barjaka obnovio je islamske vrijednosti u političkim i društvenim sferama.
Imam Khomeini nije pripadao samo jednoj državi ili jednom narodu; bio je glas potlačenih u svijetu, pogotovo glas muslimana protiv bahatih tlačitelja. Pod motom: „Neovisnost – sloboda – islamska republika“ i „Neovisnost i od istoka i od zapada“, uspostavio je sustav temeljen na islamskom samopoštovanju.
I danas, nakon 34 godine od osnutka takva sustava, unatoč svim zavjerama protiv Islamske revolucije, u Iranu se ostvario veliki napredak i Islamska Republika Iran je danas jedna od naprednijih zemalja u svijet.
Tehnološki napredak nije ono čega se neprijatelji Islamske revolucije boje. Oni se plaše ideje napretka i misli koja mijenja čovjeka na temelju islamskog razmišljanja i tako ga čini sposobnim za taj napredak.
Predvidio je takav razvoj misli i u drugim muslimanskim zemljama i mi smo svjedoci svakodnevnog vala buđenja islama, buđenja koje ukazuje na to da je Imam Khomeini imao pravo.
Imam Khomeini je duh vjerničkog dostojanstva proširio među ljude.
Iranski narod je iskoristio iskustva Imama Khomeinija i u Islamskoj revoluciji prepoznao sve potencijale koje ima u sebi i to sproveo u djela.
Bože, podari svoj rahmet svima koji služe Islamu!
Bože, ojačaj jedinstvo i zbij safove muslimana!
Bože, visoko uzdigni Zastavu islama!
Esselamu alejkum.

Ostavite odgovor